Παρατηρήσεις του ΓΟΝ.ΙΣ. στην επιτροπή του ΟΗΕ για το παιδι
Η Σύμβαση της Νέας Υόρκης για τα Δικαιώματα του Παιδιού έχει συστήσει ένα μηχανισμό ελέγχου της προόδου που σημειώνει κάθε χώρα στην εφαρμογή των δικαιωμάτων που προστατεύονται από αυτή.
Συγκεκριμένα κάθε χώρα υποβάλει ανά πενταετία στην Επιτροπή του ΟΗΕ για το παιδί με έδρα την Γενεύη, εκθέσεις για την πρόοδο που σημείωσε. Η Ελλάδα με μεγάλη καθυστέρηση είχε υποβάλει την πρώτη έκθεση το 2000 και με ακόμα μεγαλύτερη την δεύτερη και τρίτη τον Ιούλιο του 2009.
Οι ΜΚΟ υποβάλλουν με την σειρά της τις παρατηρήσεις τους πάνω στην έκθεση του Ελληνικού Δημοσίου οι οποίες μάλιστα είναι καθοριστικές για τις τελικές παρατηρήσεις και τις συστάσεις που κάνει η Επιτροπή του ΟΗΕ για το παιδί
Ο σύλλογός μας, σαν ΜΚΟ, υπέβαλε αμέσως τις παρατηρήσεις του για το κομμάτι που μας αφορά, το δικαίωμα του παδιού ν’ ανατρέφεται χωρίς διακρίσεις και από τους δύο γονείς του.
Ειδικότερα είπαμε ότι σκόπιμα η χώρα μας συγχέει τους δύο όρους «γονική μέριμνα» και «επιμέλεια» λέγοντας μάλιστα ότι στην Ελλάδα έχουμε κοινή γονική μέριμνα μετά το διαζύγιο. Την σύγχυση την προκαλεί με το να μην λέει ότι πάντα τα δικαστήρια αναθέτουν την επιμέλεια στην μητέρα, πράγμα που σημαίνει ότι μόνη της ανατρέφει το παιδί. Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα για τα παιδιά εκτός γάμου.
Επισημάναμε ακόμα ότι δεν υπάρχουν δικαστικές κοινωνικές υπηρεσίες και δικαστικές ψυχιατρικές υπηρεσίες, ότι δεν υπάρχει τρόπος να εκτελεστούν οι αποφάσεις που αφορούν τα παιδιά, ότι το παιδί είναι απών σε κάθε δίκη που το αφορά, ούτε προστατεύονται τα συμφέροντά του, οι δίκες είναι απαράδεκτα πολλές και διαρκούν πολύ χρόνο, η ποινική διαμεσολάβηση, ένας τόσο χρήσιμος θεσμός δεν μπορεί να λειτουργήσει ελλείψει κοινωνικών υπηρεσιών, οι διοικητικές υπηρεσίες είναι ανύπαρκτες και αναποτελεσματικές κ.α.
Ήδη η Ελλάδα έγραφε στην πρώτη έκθεση του έτους 2000 ότι για να υπάρξει πλήρης συμμόρφωση με το άρθρο 18 (δικαίωμα ν’ ανατρέφεται το παιδί και με τους δύο γονείς) πρέπει να εισαχθεί η κοινή επιμέλεια και για τους διαζευγμένους και τα παιδιά εκτός γάμου.
Στην έκθεση του Ιουλίου 2009 παρέλειψε ο συντάκτης της ν’ αναφέρει την κεφαλαιώδους σημασίας σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής με εντολή του υπουργού κ. Παπαληγούρα, η οποία συνέχισε τις εργασίες κατά την διάρκεια της θητείας του επόμενου υπουργού κ. Χατζηγάκη, παρέδωσε το σχέδιο νόμου στην Βουλή για ψήφιση και τελικά – χωρίς καμία δικαιολογία – δεν κατέβηκε προς ψήφιση.