Αίτημα ΓΟΝ.ΙΣ. προς τον υπουργό Οικονομικών
2010 -11 -3
ΔΣ ΓΟΝ.ΙΣ.
|
Προς τον
Αξιότιμο Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Παπακωσταντίνου
Αθήνα, 3/11/2010
κύριε Υπουργέ,
A) ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
σας αναφέρουμε μια ανεπίτρεπτη διάκριση που συντελείται με κριτήριο το φύλο και την οικογενειακή κατάσταση, αντίθετη με το διεθνές δίκαιο, το σύνταγμα και τους νόμους.
Ως ζήτημα αφορά τους γονείς παιδιών (διαζευγμένους / εκτός γάμου) που κατά κανόνα είναι άνδρες γιατί αυτοί δεν έχουν την επιμέλεια των παιδιών.
Αυτοί λοιπόν, ενώ καταβάλλουν τη διατροφή που ορίζουν οι δικαστικές αποφάσεις, δεν έχουν την αντίστοιχη φοροαπαλλαγή.
Επιπλέον δεν έχουν καμιά οικονομική διευκόλυνση (επίδομα – ωφέλημα) από αυτές που έχει ο μη διαζευγμένος γονέας. Αντίθετα, όλα αυτά τα ωφελείται αποκλειστικά ο γονέας που έχει την επιμέλεια!
Το ποσό των δαπανών διαβίωσης του παιδιού και την συμμετοχή κάθε γονέα καθορίζει το Δικαστήριο. Συνήθως οι γονείς συμβάλλουν εξίσου στις δαπάνες του παιδιού. Ενώ λοιπόν συμβάλλουν και οι δύο στις δαπάνες, εντούτοις μόνο ο γονέας που έχει την επιμέλεια επωφελείται τόσο της έκπτωσης από τον φόρο όσο και των λοιπών οικονομικών ωφελημάτων.
Είναι αντίθετο με το Σύνταγμα και τους νόμους αλλά πρωτίστως με την κοινή λογική το ότι ένας ο γονέας στερείται βασικά δικαιώματα (επι παραδείγματι στεγαστικό δάνειο με συνυπολογισμό του αριθμού των παιδιών κλπ).
Όλες αυτές οι απαράδεκτες διακρίσεις είναι αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο. Κατά την νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου επιβάλλεται η ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών στην φορολογική και οικονομική πολιτική του Κράτους.
Για το ζήτημα έχει ήδη από ετών διαμεσολαβήσει ο Συνήγορος του Πολίτη ήδη από το 2003 ζητώντας να επανέλθει το παλαιότερο σύστημα και οι φοροαπαλλαγές να κατανέμονται και στους δύο γονείς.
Εξ’ άλλου, ενόψει και της ad hoc νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, πάρα πολλά μέλη μας έχουν προσφύγει για το ζήτημα στα φορολογικά Δικαστήρια και επίκειται η συζήτηση των προσφυγών τους.
Β) ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Μετά από πρόταση του Συλλόγου μας ήδη υπογράφονται πολλά σύμφωνα διατήρησης από κοινού της επιμέλειας κατά την έκδοση συναινετικών διαζυγίων.
Θεσμοί όπως ο Συνήγορος τα του Πολίτη, καθηγητές Νομικών Σχολών Πανεπιστημίων της χώρας και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών συμφωνούν με την εξέλιξη αυτή. Πρόσφατα ο Δ.Σ.Α. ανάρτησε το «Σύμφωνο Κοινής Επιμέλειας» στα υποδείγματα συμφωνητικών για δικηγόρους.
Δηλαδή, στις περιπτώσεις αυτές, οι γονείς διατηρούν κοινή την επιμέλεια που είχαν μέσα στον γάμο και μετά την έκδοση συναινετικού διαζυγίου.
Για το λόγο αυτό φρονούμε ότι πρέπει να εκδοθεί εγκύκλιος που να ρυθμίζει και την περίπτωση αυτή.
Γ) Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ: ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΩΦΕΛΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ
Ως σύλλογος που προασπίζεται την γονεϊκή ισότητα και τα δικαιώματα του παιδιού φρονούμε ότι η λύση είναι απλή και χωρίς επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό.
Με διασταύρωση των Α.Φ.Μ. των γονέων που καταβάλλουν και που εισπράττουν διατροφή να γίνεται επιμερισμός του αφορολογήτου ορίου και των εξόδων των παιδιών που αναγράφονται σε ειδικούς κωδικούς στο Ε1 και να εκπίπτει κάθε γονέας από το όριο ποσοστό ίσο με το ποσοστό συμμετοχής του στις δαπάνες του παιδιού όπως αυτές καθορίστηκαν από το συμφωνητικό ή το Δικαστήριο.
Σημειώνουμε ότι παλαιότερα είχε προταθεί να μοιράζονται οι γονείς τις αποδείξεις και παραστατικά δαπανών. Αυτό όμως είναι ανέφικτο σαν λύση γιατί ο γονέας που υποχρεούται να καταβάλει διατροφή πρέπει να την καταβάλει σε χρήμα. Ο άλλος γονέας που εισπράττει την διατροφή πληρώνει με τα χρήματα αυτά τα δίδακτρα, νοσήλεια και λοιπές δαπάνες και φυσικά παίρνει στα χέρια του και χρησιμοποιεί φορολογικά ο ίδιος όλα τα παραστατικά τα οποία εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα χωρίς να υπάρχει τρόπος να τ’ αναζητήσει ο άλλος γονέας.
Σημειώνουμε επίσης ότι η πιο πάνω ρύθμιση αναφέρεται σε γονείς (διαζευγμένους και παιδιών εκτός γάμου) που (α) υποχρεούνται να καταβάλουν διατροφή για τα παιδιά τους (β) πράγματι, με απόδειξη, την καταβάλλουν όπως ορίζει η Δικαστική απόφαση.
κύριε Υπουργέ,
Επισημαίνουμε ότι το θέμα αυτό απασχολεί τους γονείς του ενός έκτου των παιδιών της χώρας. Κατά τα στοιχεία της Ε.Σ.Υ.Ε.Α. το 2006 είχαμε περίπου 14.000 παιδιά διαζυγίων και 6.000 παιδιά εκτός γάμου, δηλαδή σύνολο 20.000 παιδιά επί συνόλου 120.000 γεννήσεων.
κύριε Υπουργέ,
Αιτούμεθα να εξετάσετε την οικονομική - κοινωνική αυτή αδικία και να τείνετε ευήκοον ούς στα εναγώνια πλέον, ενόψει των οικονομικών συνθηκών, ακόμα και για τη βιολογική μας ύπαρξη αιτήματά μας.
Πιστεύουμε στις καλές, δίκαιες προθέσεις και ενέργειες σας. Σε θετική ανταπόκρισή σας να γνωρίζετε ότι, πέραν του υπάρχοντος σεβασμού, θα είμαστε στη διάθεσή σας.
Με τιμή
Για τον σύλλογο ΓΟΝ.ΙΣ.
το Δ.Σ.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Θα μας ενδιέφερε η άποψή σας για το παραπάνω κείμενο.