- Βία ορίζουμε το σκοπούμενο κακό σε βάρος του απέναντι.
- Ενδοοικογενειακή βία είναι η βία που ασκείται μεταξύ συγγενών και των προσώπων που ορίζει ο νόμος 3500/2006.
Με αυτόν απαγορεύτηκε η χρήση κάθε μορφής βίας, σωματικής, ψυχολογικής και προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας.
Η ψυχολογική και συναισθηματική βία είναι οι πιο επικίνδυνες μορφές βίας γιατί ανιχνεύονται δύσκολα και αντιμετωπίζονται ακόμα πιο δύσκολα. Είναι ίσως οι πιο διαδεδομένες σήμερα μορφές βίας.
Διακρίνουμε την βία από την έννοια της “κακοποίησης” που είναι η ψυχολογική απόδοση της νομικής έννοιας της βίας. Η βία απαγορεύεται, η κακοποίηση δεν έχει απαγορευτεί, μάλιστα στο παρελθόν θεωρείτο στοιχείο του πολιτισμού μας, μια και οι γονείς και οι δάσκαλοι μας έδερναν “για το καλό μας”.
Ο Ν. 3500/2006: «Για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και άλλες διατάξεις» ο οποίος αποτελεί το πρώτο ελληνικό νομοθέτημα που αναφέρεται αυτοτελώς στο φαινόμενο της ενδοοικογενειακής κακοποίησης και υποδηλώνει τη πρόθεση του νομοθέτη να αποτρέψει φαινόμενα μετατροπής της οικογένειας σε τόπο ατιμώρητης καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Υπογραμμίζεται ότι οι διατάξεις του νόμου αντιμετωπίζουν την κακοποίηση ανεξάρτητα φύλου, αλλά τείνουν να παρέχουν προστασία και σε ένα ευρύτερο κύκλο εμπλεκόμενων προσώπων όπως τα παιδιά ή οι υπερήλικες υλοποιώντας παράλληλα τη συνταγματική υποχρέωση της Πολιτείας για παροχή αυξημένης προστασίας στην οικογένεια (άρθρο 21 Συντάγματος) και φιλοδοξώντας να αντιστοιχήσουν την εθνική νομοθεσία με αυτήν των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο ως άνω νόμος, περιέχει διατάξεις αστικού δικαίου(άρθρ. 3 κ.ε. ν. 3500/200), διατάξεις ποινικού δικαίου(άρθρ. 6 κ.ε., 24 ν. 3500/2006), διατάξεις προνοιακής πολιτικής (άρθρ. 21, 22 ν.3500/2006) ενώ εισάγει τον νέο για τα ελληνικά δεδομένα θεσμό της ποινικής διαμεσολάβησης (άρθρ. 11κ.ε. ν. 3500/2006) σε μία προσπάθεια να υιοθετηθούν διαδικασίες συμφιλίωσης και καταλλαγής μεταξύ δράστη και θύματος, διαδικασίες που αν και δεν ήταν άγνωστες στη μακραίωνη πορεία του δικαιικού μας πολιτισμού ήταν εν τούτοις παραγκωνισμένες από το προϊσχύον σύστημα ποινικής δικονομίας.
Ακόμη, στον πρόσφατο νόμο, υπογραμμίζεται με έμφαση η υποχρέωση των εκπαιδευτικών να ανακοινώνουν και κατά συνέπεια να κινούν το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης για οποιαδήποτε περίπτωση θυματοποίησης μαθητών τους στα πλαίσια του οικογενειακού περιβάλλοντος.