Ο Φορέας Κοινωνικής Φροντίδας για τη Γονεϊκή Ισότητα "ΓΟΝ.ΙΣ" www.gonis.org.gr πραγματοποίησε την Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021 στις 19:30 - 21:30 τη 2η δωρεάν live Διαδικτυακή ενημέρωση . Επικοινωνία, 6972755552 / 2103251850 / info@gonis.org.gr
με θέμα:ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ (ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ):
Ερμηνεία και εφαρμογή του νέου σχέδιου νόμου για το οικογενειακό δίκαιο.
Νομικοί
παρουσίασαν και ερμήνευσαν τα θετικά
και αρνητικά σημεία του νέου προσχεδίου
του ΥΔΔΑΔ για το οικογενειακό δίκαιο.
Ομιλητές εκδήλωσης:
-
Αναστάσιος
Βαλτούδης Καθηγητής
Αστικού Δικαίου Νομικής Σχολής ΑΠΘ
-
Μακρυγιάννης Κωνσταντίνος. Νομικός
επιστημονικός συνεργάτης ΥΔΔΑΔ
(Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και
Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων)
-
Μακρυγιάννης
Κωνσταντίνος
Νομικός. Επιστημονικός συνεργάτης ΥΔΔΑΔ
(Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και
Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων)
- Έλενα
Κολτσάκη,
ΔΝ, Δικηγόρος-Διαμεσολαβήτρια, Εκπαιδεύτρια
Διαμεσολαβητών ΑΚΚΕΔ Προμηθέας, Adjunct
Professor ALBA Graduate Business School
- Ελένη
Μητσοπούλου,
Δικηγόρος
Οι ειδικοί ανάλυσαν και ερμήνευσαν τις αρχές και τα άρθρα του νομοσχεδίου και πρότειναν πιθανά σημεία βελτίωσης προς την κατεύθυνση της από κοινού ανατροφής των παιδιών και από τους δύο γονείς.
Ειδικότερα,
Ο καθηγητής Βαλτούδης επισήμανε ότι ο νέος νόμος αποκαθιστά κουλτούρα πολιτισμού και την εμπιστοσύνη των πολιτών στο θεσμό της δικαιοσύνης και των δικαστικών διαδικασιών. Θέτει τέλος στον αναχρονιστικό διαχωρισμό των τέκνων εντός και εκτός γάμου και θέτει τις βάσεις για την αντιμετώπιση λανθασμένων συμπεριφορών εκατέρωθεν. Εξήγησε το θέμα της μεταβατικότητας και των αμετάκλητων αποφάσεων καθώς και τους στόχους του νομοθέτη για την επικείμενη μεταρρύθμιση του κεφ. 11 του Α.Κ.. Όσον αφορά το άρθρο 8 του νέου νόμου έθεσε πρακτικά ζητήματα που τυχόν ανακύπτουν όπως, σχέση αναλογικότητας, κατοικία των γονέων, μαχητό τεκμήριο του χρόνου, παρεμπόδιση επικοινωνίας, αδικαιολόγητη μη καταβολή διατροφής, προτείνοντας αντίστοιχα λύσεις και βελτιώσεις. Ο νόμος μπορεί να γεφυρώσει τις ψυχικές αποστάσεις.
Ακολούθησε κος Μακρυγιάννης ο οποίος εξήγησε ότι η καθυστέρηση για το νέο νόμο οφείλεται στην εξέλιξη της πανδημίας. Τόνισε ότι η διαδικασία της διαμεσολάβησης αποτελεί κομβικό μέσο επίλυσης των οικογενειακών διαφορών γρήγορα και αποτελεσματικά. Ανακοίνωσε την πρόθεση του υπουργείου δικαιοσύνης να προχωρήσει στην εκπαίδευση 900 δικαστών πρώτης γραμμής από ειδικούς. Με σαφήνεια απάντησε σε ερωτήσεις που αφορούν το νέο νόμο και υπογράμμισε ότι η προσπάθεια του ΥΔΔΑΔ αφορά ένα πλέγμα διατάξεων που είναι συναφείς και αφορούν το νομοσχέδιο. Τέλος, ανακοίνωσε την πρωτοβουλία σε συνεργασία με συναφή υπουργεία για επιπλέον παρεμβάσεις σε επίπεδα δήμων και τις κοινωνικές υπηρεσίες ώστε να καλυφθούν τυχόν ανάγκες σε δομές.
Στη συνέχεια η κα Κολτσάκη διατύπωσε τη θέση ότι ο θεσμός της διαμεσολάβησης αποτελεί καινοτομία στο οικογενειακό δίκαιο καθώς γίνεται καθοριστική η διάταξη της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης και η επιμόρφωση των δικαστών. Επισήμανε την ανάγκη για ουσιαστική εκπαίδευση των νομικών παραστατών στο θεσμό της διαμεσολάβησης. Τόνισε ότι το προστάδιο της διαμεσολάβησης δεν είναι απλά διαδικαστικό και διεκπεραιωτικό πριν το δικαστήριο. Εξήγησε ότι το κόστος της διαμεσολάβησης είναι ελάχιστο συγκριτικά με το κόστος της δικαστικής αντιδικίας. Η πετυχημένη συμφωνία καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες και τα συμφέροντα και των δύο μερών και δεν φτάνει ποτέ στο δικαστήρια.
Η κα Μητσοπούλου ανέλυσε ως νομικός την πρόταση του ΓΟΝ.ΙΣ διαχρονικά στο ΥΔΔΑΔ από το 2006 έως και 2021, Επισήμανε ότι το παρόν νομοσχέδιο συμβάλει στην αλλαγή της νομολογίας προς την κατεύθυνση της κοινής ανατροφής, τονίζοντας τα θετικά και αρνητικά σημεία που χρήζουν βελτίωσης, ώστε η εφαρμογή του να μην καταστεί προβληματική. Τόνισε την αναγκαιότητα της ύπαρξης λεπτομερούς πρότασης των διαδίκων για την ανατροφή των τέκνων τους που θα οδηγήσει είτε σε κοινό γονεϊκό προγραμματισμό ανατροφής τέκνων (parenting plan) είτε να συμβάλει έτσι σε δίκαιη και ορθή δικαστική απόφαση.
Με τη συμμετοχή των πλέον ειδικών, ο ΓΟΝ.ΙΣ έκλεισε τον κύκλο παραπληροφόρησης και λανθασμένων ερμηνειών. Νομικά η λέξη συνεπιμέλεια δεν υφίσταται. Ο όρος είναι κοινή επιμέλεια η οποία παραμένει μέσα στο πλαίσιο της γονικής μέριμνας και δεν διαχωρίζεται μετά τη λήξη της γαμικής σχέσης.
Δείτε όλο το διαδικτυακό διάλογο στον παρακάτω σύνδεσμο
https://www.youtube.com/watch?v=ZeoJ_PDGPME ή πατήστε εδώ
Συντονιστές:
-
Δρ Νίκος Σαραφιανός μέλος ΔΣ ΓΟΝ.ΙΣ.
-
Μαίρη Γεωργιάδου, Συντονίστρια του
κέντρου στήριξης οικογενειακών σχέσεων
ΓΟΝ.ΙΣ
Στοιχεία επικοινωνίας: E-mail: info@gonis.org.gr, Τηλέφωνα: 2103251850, 6972755552.