6972755552, 6986933787 info@gonis.org.gr
 
ΓΟΝ.ΙΣ.

ΕΙΜΑΣΤΕ
ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΓΟΝΕΙΣ

Εφαρμογή Δικαστικών αποφάσεων επικοινωνίας - Απόδοση ή παράδοση τέκνου ΦΕΚ 190 άρθρο 61

Τροποποίηση παρ. 2 και κατάργηση παρ. 3 του άρθρου 950 ΚπολΔ.

 

– Τροποποίηση παρ. 2 και κατάργηση παρ. 3 του άρθρου 950 ΚπολΔ. 
ΦΕΚ 190 άρθρο 61.
Η τροποποίηση του άρθρου ήταν απαραίτητη για την ουσιαστική πραγμάτωση των αποφάσεων επικοινωνίας στα πλαίσια των νέων ρυθμίσεων. Το νέο ρεκόρ το 2020 στις παραβιάσεις Δικαστικών αποφάσεων επικοινωνίας(6000 μόνο στην ΑΤΤΙΚΗ) καθιστά το προηγούμενο άρθρο του 950 του ΚΠολΔ καθώς και τη καταγραφή με αστυνομία πέραν από αναποτελεσματική και προβληματική για την λειτουργία της αστυνομίας και της αίσθησης δικαίου στους πολίτες.


Ο τεράστιος αυτός αριθμός αποτελεί βασική ένδειξη της εργαλειοποιησης των παιδιών και έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την καλλιέργεια του ιδιοκτησιακού καθεστώτος ως δικαίωμα του ασκούντος την αποκλειστική επιμέλεια. Μεσοπρόθεσμο αποτέλεσμα των παραβιάσεων αυτών είναι η αποξένωση και παιδιά χωρίς τον άλλο γονιό τους.


Η μη εφαρμογή των Δικαστικών αποφάσεων (είτε αφορά την επικοινωνία τέκνων, είτε οποιοδήποτε άλλο ζήτημα) καλλιεργεί στους πολίτες συμπεριφορές παραβίασης του νόμου. Όταν μάλιστα δεν εφαρμόζονται οι αποφάσεις σε τέτοιους τεράστιους αριθμούς αλλά και όταν ταυτόχρονα δεν ανταποκρίνονται οι αρμόδιοι για την πειθαρχική εφαρμογή του νομού δημιουργούνται ουσιαστικά συνθήκες ατιμωρησίας και επομένως κατάργησης της θέλησης του νομοθέτη στην πράξη.
Η άμεση καταγραφή της παραβιάσεως από δικαστικό επιμελητή είναι πρακτική λύση, επιβοηθητική για την προστασία του δικαιώματος επικοινωνίας. Βεβαίως η τελική κρίση παραμένει η κρίση του δικαστηρίου για το αδικαιολόγητο ή μη της παραβιάσεως και για την καταλληλότητα ή μη του γονέα.
Στόχος είναι η ύπαρξη και των δύο γονέων στη ζωή του παιδιού και εξυπηρετείται ορθά από αυτή τη ρύθμιση. Μένει να δούμε την εφαρμογή.
ΔΣ ΓΟΝ.ΙΣ.