Στις μέρες μας, οι ποικιλίες που μπορεί να έχουμε στη διάθεσή μας σε φρούτα, λαχανικά, κρέατα, γαλακτοκομικά και ψάρια είναι μεγαλύτερη απο ό,τι μπορούμε να φανταστούμε. Ωστόσο, παρατηρούμε ότι σε πολλά παιδιά η ποιότητα του φαγητού δεν είναι η ενδεδειγμένη. Αυτό προέρχεται από το γεγονός ότι είμαστε μακρυά από τη μεσογειακή μας διατροφή και από τις παλιές διατροφικές συνήθειες και ο δυτικός τρόπος διαβίωσης, με τα υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας, δυστυχώς τείνει να γίνει πραγματικότητα. Αυτό έχει ως απόρροια όλο και περισσότερο παιδιά στην Ελλάδα να έρχονται αντιμέτωπα με την παχυσαρκία, και μάλιστα από πολύ μικρή ηλικία.
Αν γυρνούσα πίσω στις παιδικές μου αναμνήσεις, πριν από περίπου 30 χρόνια, μια εικόνα βαθεια χαραγμένη στη μνήμη μου είναι της εργαζόμενης μητέρας μου που μοχθούσε, αν και δεν ήταν σύνηθες για εκείνη την εποχή, και ιδίως για την επαρχία. Από το χάραμα, λοιπόν, ετοίμαζε ένα απλό, αλλά ισορροπημένο γεύμα. Στη σύγχρονη εποχή, η εικόνα είναι τελείως διαφορετική. Πολλές οικογένειες έχουν εντάξει στη διατροφική τους κουλτούρα το εύκολο και γρήγορο φαγητό και η φιλοσοφία του delivery έχει παγιωθεί. Παλιότερα, το έτοιμο φαγητό "έμπαινε" στο ελληνικό κάθε 15 μέρες, ενώ σήμερα 2 ή και 3 φορές την εβδομάδα.
Τα αίτια αυτής της κατάστασης είναι πολλά. Σίγουρα σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το γεγονός ότι ο σύγχρονος άνθρωπος έχει περιορισμένο ελεύθερο χρόνο, λόγω της εντατικοποιημένης εργασίας και του ασθματικού τρόπου ζωής. Καταλυτικό ρόλο, όμως, παίζει και το γεγονός ότι πολλοί γονείς είναι διαζευγμένοι, με απότοκο το βάρη της καθημερινότητας να είναι ακόμα περισσότερα και έτσι το εύκολο φαγητό να αποτελεί μια επιφανειακή ανάσα και μια καλή επιλογή.
Φυσικά όλο αυτό, ειναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξει. Αυτό που χρειάζεται σαφώς είναι μια καλή οργάνωση του χρόνου, καλής ποιότητας υλικά και αγάπη. Ακόμα και αν ένα φαγητό δεν είναι τέλεια εκτελεσμένο, δεν παύει είναι σπιτικό, με όλη τη ζεστασιά που αυτό συνεπάγεται. Παρακάτω, ακολουθούν κάποιες συμβουλές :
Α) μεγάλη ποικιλία σε λαχανικά, φρούτα ,ψάρια. Αυτά είναι προϊόντα με χαμηλές θερμίδες και πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία, έτσι αποφεύγουμε διαφορά τσιμπολογήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας .
Β) η ποσότητα της μερίδας ενός παιδιού είναι μια σφιγμένη γροθιά του, όσο περίεργο και να μας φαίνεται. Έτσι καλύτερα λίγο λιγότερο, παρά ένα παγεμισμένο πιάτο.
Γ) Αναγκαίο είναι ένα καλό πρωινό από το σπίτι πριν το σχολείο και ένα μικρό σνακ, όπως ένα φρούτο, ένα τοστ με ντομάτα η αγγούρι και λίγο τυρί με χαμηλά λιπαρά.
Δ) Αποφεύγουμε να τρώμε μπροστά στην τηλεόραση ή στο τάμπλετ / κινητό, καθώς αυτό δίνει την ψευδαίσθηση ότι ένα παιδί τρώει το φαγητό του. Στο μέλλον, όμως περισσότερα προβλήματα μπορεί να προκαλέσει, οδηγώντας το ενδεχομένως σε βουλιμικές τάσεις.
Ε) Αναψυκτικά και διάφορες σοκολάτες καλό είναι να αποφεύγονται. Είναι ναι πολύ καλύτερα ένας φρέσκος φυσικός χυμός η ένα σμουθι με φρούτα, αφού έτσι αποφεύγουμε μεγάλες καταναλώσεις σε ζάχαρη και υδατάνθρακες.
Ζ) πολλές φορές παιδιά χωρισμένων γονιών στην προσπάθεια να ευχαριστήσουν κάποιο απο τα παιδιά τους του προσφέρουν διαφορά γλυκά ή γλυκίσματα. Αυτό καλό είναι να αποφεύγεται όσο το δυνατόν περισσότερο. Καλύτερα να φτιάξω μαζί με το παιδί μου φρέσκα κουλουράκια μαζί του ή να ψιλοκόψουμε πατάτες και να τις κάνουμε εμείς τσιπς στο φούρνο και πιστέψτε με θα τους αρέσουν πολύ περισσότερο γιατί τα φτιάξατε μαζί του.
Η) Κατά την παραμονή μου στη Γαλλία παρατήρησα ότι τα παιδιά εκεί σπάνια γκρινιάζαν. Ένας λόγος που γινόταν αυτό ήταν γιατί είχαν καθορισμένο πλάνο μέσα στην ημέρα για το πότε θα καθίσουν να φάνε όλοι μαζί. Αν σηκωνόσουν από το τραπέζι, δεν σου δίνανε τίποτα μετά και ας πείναγες. Αυτό βοηθούσε τα παιδιά να καταλάβουν ότι η ώρα του φαγητού ήταν και θα είναι μια ιερή ώρα.
Τέλος, σε μια εποχή που υπάρχει αφθονία των υλικών, καλό είναι να κρατήσουμε ένα μέτρο και να σεβαστούμε τη γη μας, γιατί σε αυτή θα αφήσουμε τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας.
ΣΑΜΑΡΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΜΑΓΕΙΡΑΣ - ΣΕΦ