6972755552, 6986933787 info@gonis.org.gr
 
ΓΟΝ.ΙΣ.

ΕΙΜΑΣΤΕ
ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΓΟΝΕΙΣ

Ασφάλεια Στο Διαδίκτυο


Το Διαδίκτυο παρέχει ανεξάντλητους πόρους και ευκαιρίες μάθησης. Περιέχει, όμως, και πάρα πολλές πληροφορίες που μπορεί να μην είναι ούτε ωφέλιμες ούτε αξιόπιστες. Καθώς ο καθένας μπορεί να δημοσιεύσει σχόλια ή πληροφορίες στο Διαδίκτυο, οι χρήστες θα πρέπει να αναπτύξουν ικανότητες κριτικής σκέψης, ώστε να κρίνουν την ακρίβεια των πληροφοριών αυτών.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα παιδιά, που συνήθως πιστεύουν πως “Εάν είναι στο Διαδίκτυο, πρέπει να είναι αλήθεια”.

Παραδοσιακά, οι έντυπες πηγές είχαν τους φύλακές τους, τους επιμελητές και τους διορθωτές που διόρθωναν τα λάθη και διέγραφαν τις ψευδείς και ανακριβείς πληροφορίες.
 

Tο Διαδίκτυο, σε πολλές περιπτώσεις δεν διαθέτει ασφαλιστικές δικλείδες για τον έλεγχο της εγκυρότητας των πληροφοριών που δημοσιεύονται.
Μάθετε στα παιδιά σας πώς λειτουργεί το Διαδίκτυο και εξηγήστε τους ότι ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει μια διαδικτυακή τοποθεσία, χωρίς να τον ελέγχει κανείς. Μάθετε τα παιδιά σας να χρησιμοποιούν μεγάλο εύρος πηγών πληροφοριών και να ελέγχουν, να αμφισβητούν και να διασταυρώνουν όσα βλέπουν στο Διαδίκτυο.

   Πώς θα βοηθήσετε τα παιδιά να εντοπίζουν την παραπληροφόρηση;

   Ξεκινήστε όταν τα παιδιά σας είναι μικρά. Ακόμη και παιδιά προσχολικής ηλικίας χρησιμοποιούν σήμερα το Διαδίκτυο για την αναζήτηση πληροφοριών, γι’ αυτό είναι σημαντικό να τα μάθετε από μικρά να διακρίνουν το γεγονός από την άποψη και να αναγνωρίζουν την προκατάληψη, την προπαγάνδα και τις τοποθεσίες που χρησιμοποιούν στερεότυπα.
    Ρωτήστε τα παιδιά σας σχετικά με τις πληροφορίες που βρίσκουν στο Διαδίκτυο. π.χ. ποιος είναι ο σκοπός της διαδικτυακής τοποθεσίας; Η ψυχαγωγία; Οι πωλήσεις; Περιέχει η τοποθεσία πληροφορίες επικοινωνίας με το συγγραφέα ή μια ενότητα “Σχετικά με εμάς”; Η τοποθεσία έχει χορηγό κάποια συγκεκριμένη εταιρεία ή πρόσωπο ή μήπως είναι χώρος δημόσιας συζήτησης; Είναι το Διαδίκτυο ο καταλληλότερος τόπος για να βρείτε τις πληροφορίες που αναζητάτε;
    Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας διασταυρώνουν τις πληροφορίες που συλλέγουν από το διαδίκτυο με πληροφορίες από άλλες πηγές. Ανατρέξτε σε άλλες διαδικτυακές τοποθεσίες ή μέσα ενημέρωσης, όπως εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία, για να επιβεβαιώσετε τις πληροφορίες.
    Ενθαρρύνετέ τα να συμβουλεύονται και εσάς. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να χρησιμοποιούν ποικιλία πηγών, όχι απλώς το Διαδίκτυο. Πηγαίνετέ τα στη βιβλιοθήκη ή προμηθευτείτε μια καλή εγκυκλοπαίδεια σε δίσκο CD-ROM, όπως η Microsoft Encarta. Έτσι, τα παιδιά σας θα έχουν πρόσβαση σε εναλλακτικές πηγές πληροφοριών.
    Διδάξτε στα παιδιά σας αποτελεσματικές τεχνικές για την εύρεση πληροφοριών στο Διαδίκτυο. Έτσι, θα βελτιωθεί σημαντικά η ικανότητά τους να βρίσκουν ποιοτικές πληροφορίες. Ένας τρόπος για να το πετύχετε αυτό είναι να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να χρησιμοποιούν διάφορες μηχανές αναζήτησης και όχι μόνο μία.
    Συζητήστε με τα παιδιά σας σχετικά με το μίσος και το ρατσισμό. Τα φίλτρα λογισμικού μπορούν να αποκλείσουν ορισμένα από αυτά τα είδη υλικού. Τα παιδιά σας, ωστόσο, θα πρέπει να μάθουν για το ρατσισμό και τα διεθνή γεγονότα, ώστε να μπορούν να αναγνωρίζουν το εμπαθές περιεχόμενo.



ΠΗΓΗ. Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού - Υπηρεσία Διαδικτύου

Γεγονότα και Παραπληροφόρηση στο Διαδίκτυο

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ VIDEO

VIDEO 1

VIDEO 2

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ... VIDEO 3

ΣΧΕΤΙΚΟΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΤΟΠΟΣ

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ

Θα μας ενδιέφερε η άποψή σας για το παραπάνω κείμενο.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

Tο gonis.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gonis.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.